Mi az a keresőoptimalizálás?

Mi az a keresőoptimalizálás?A keresőoptimalizálás (SEO) a weboldalak keresőmotorokban (pl. Google) történő sorrendjének javítását jelenti. Ez a sorrend a nem fizetett, tehát természetes helyezésre vonatkozik, a fizetős helyeket a Google Ads hirdetőprogram és kattintásonkénti költségek megfizetésével lehet megszerezni.

A keresőoptimalizálás jelentőségét az adja, hogy minél előbb szerepel honlapunk, webshopunk a Google keresési találatai között a releváns kulcsszavakra, annál több látogatónk, és ezáltal eladásunk, bevételünk lesz. A nehézséget az okozza, hogy a SEO feltételeit gyakran a keresőprogramok nem teszik közzé, hogy ezáltal ne lehessen manipulálni az eredményeket. Ez természetesen nehézségeket okoz a honlap tulajdonosoknak, webáruházat működtetőknek, mivel gyakran csak próbálkozásokkal lehet feljebb tornászni egy weblap eredményeit.

Több módszer is javíthatja egy weboldal helyezését a keresés találati listáján. A weboldal akadálymentes feltérképezésének egyik fontos alap eszköze a webes szabványok betartása. A saját weblapon belüli linkelések az aloldalak között javíthatja a rangsorolást. A weboldal tartalmának is nagy szerepe van a Google-ben elért helyezésre. Ennek egyik fontos eleme a kulcsszósűrűség. Ez azt jelenti, hogy egy adott lapon található szövegben mennyi a fontos kulcsszavak aránya. A tartalom rendszeres frissítése is számít SEO szempontjából, ugyanis ennek hatására a keresőrobotok gyakrabban térnek vissza egy-egy honlapra.