Mire kell számítani a lézeres szemműtét után?

Mire kell számítani a lézeres szemműtét után?Egyre többen vannak, akik lézeres látásjavításon gondolkodnak, lézeres látásjavításra vállalkoznának. Ilyenkor az egyik leggyakoribb kérdés, hogy mire kell számítani a lézeres szemműtét utáni időszakban, mivel is jár maga a szemkezelés. Ezt fogjuk megvizsgálni cikkünkben.

Maga a lézeres szemműtét teljesen fájdalommentes, és mindössze néhány percig tart, bármelyik kezelés típust is választja a páciens. A lábadozást, felépülést tekintve azonban jelentős különbségek tapasztalhatók az egyes kezelések között.

A PRK kezelést követően 2-3 napig idegentest érzésre kell számítani, ugyanis ennyi ideig tart, amíg a szaruhártya visszahámosodik. A kezelést követően 5-6 napig tartó pihenés javasolt, ami jelentően meghaladja a FEMTO és a VISUMAX szemműtétek utáni szükséges pihenés idejét. PRK kezelés után szemcseppet is hosszabb ideig kell használni, mint akkor, ha a páciens a kétlézeres kezelések mellett döntene.

A szaunát, gőzfürdőt kerülni kell az első hónapban, valamint azt is el kell kerülni, hogy közvetlenül víz érje a műtött szemet. A káros UV-sugárzás ellen is fokozottan védeni kell a szemeket a felépülés időszakában, ugyanis ebben az időszakban a szemek természetes védelmi szintje alacsonyabb, mint az egészséges szemeké. FEMTO kezelés után 2 hónapig kell 100%-os EV-szűréssel rendelkező napszemüveget viselni, VISUMAX esetén 1-2 hónapig, PRK szemműtét után azonban ez az időszak fél év.

Amit még kerülni kell a szemműtétet követő hónapokban, az a szolárium használata (az UV-sugárzás miatt), valamint a szemek dörzsölése is.