Kerékpár méretének megállapítása, beállítása

Kerékpár méretének megállapítása, beállításaA kerékpározás nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is rendkívül népszerű hobbinak, időtöltésnek számít. Amíg gyerekkorban általában adottak a kerékpárok méretei, addig felnőtt korban, amikor már nem növünk tovább, akkor érdemes olyan méretű biciklit vásárolni, ami legjobban megfelel testi adottságainknak.

Először is meg kell határoznunk az átlépési magasságot, ugyanis ebből lehet kiszámolni a váz magasságát, ami a kerékpár méretét is adja majd. Ez alapján meg fogjuk tudni vásárolni a biciklit. Lehet, hogy át kell váltani colra, ugyanis gyakran colban vannak megadva a megvásárolható kerékpárok méretei.

Ez nem elég azonban a kényelmes tekeréshez, további beállításokra is szükségünk lesz.

Először is a nyerget kell megfelelően beállítani, lehetőleg teljesen vízszintesre. Ha nem jól ülünk a nyergen, akkor az egészségügyi problémákhoz, fájdalomhoz vezethet.

Az ülés magasságot úgy kell beállítani, hogy az alsó helyzetben enyhén nyújtva legyen a lábunk.

Szintén egyénileg kell beállítani a kormány és a nyereg közötti távolságot is, ugyanis ez a távolság is emberenként változik. A legegyszerűbb, ha a nyeregorrhoz támasztjuk a könyökünket, és vízszintes alkar esetén az ujjaknak éppen el kell érniük a kormányt.

Magának a kormánynak a magasságát is be kell állítani. Ezt úgy tudjuk meghatározni, hogy az a jó kormány magasság, amelynél nem jelentkezik fájdalom, amelynél kényelmesen lehet biciklizni.