Néhány tudnivaló a vadkárról

Néhány tudnivaló a vadkárrólA vadkár a mezőgazdaságban sokak számára elég nagy problémát jelent, ugyanis a vadak jelentős károkat tudnak okozni a termelésben. De mi is számít pontosan vadkárnak, és mi a teendő, ha a vadak megdézsmálták, tönkretették a terményeinket?

A vadkárba azok a károk tartoznak bele, melyeket az állatok a terményekben okoznak, de a kár 90%-a számít csak a vadkárba, 10% az ún. önfenntartási érték, amit kártérítés esetén nem térítenek meg. Arra is ügyelni kell vadkár esetén, hogy egy adott terménnyel kapcsolatos vadkárokat adott időszakban lehet bejelenteni.

Ha vadkár történik valakinek a mezőgazdasági területén, akkor a kár megtérítését annak a vadászatra jogosultnak kell végeznie, akinek a vadászterületén megtörtént a vadkár. Ha nem vadászterületen történik a vadkár, akkor annak a vadászatra jogosultnak kell megtéríteni a vadkárt, ahova a vad tartozik.

A vadkárral kapcsolatban fontos fogalom a kármegelőzési kötelezettség, amely a vadászatra jogosultra és a mezőgazdasági termelőre is vonatkozik. A vadászatra jogosultnak gondoskodni kell a vad riasztásától, a vadkár megelőzését szolgáló eszközök, vadriasztók telepítéséről, egyéb tevékenységekről. A mezőgazdasági termelőnek egyeztetni kell a vadászatra jogosulttal, és olyan teendőket kell elvégeznie, melyek a vadkárok megelőzését, elhárítását szolgálják.

Ha mégis vadkár jön létre, akkor először a két félnek kell megpróbálni megegyezni a kártérítésről, ha ez nem sikerült, akkor a területileg illetékes jegyző jelöl ki kárszakértőt.