Megszabadulás a raktári kártevőktől

Megszabadulás a raktári kártevőktőlA termények raktározása, szárítása elengedhetetlen része a terményekkel való foglalkozásnak. Ahhoz azonban, hogy megfelelő mennyiségű pénzt kapjunk a megtermelt terményekért, annak kártevőktől mentesnek kell lennie. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megoldani.

Az első feladat a megelőzés, amihez szükség van a raktár tisztán tartására, karbantartására. A raktározási szezon előtt célszerű a raktárakat fertőtleníteni, mivel az előző évből maradt rovarok, kártevők könnyedén meg tudják fertőzni az idei termést is. A falakat és a tetőt is célszerű alaposan átvizsgálni, hogy a vízzárás megoldott legyen, mivel az átázott gabonába szívesebben fészkelik be magukat a kártevők is.

Ha már betakarítottuk a terményt, akkor figyelni kell folyamatosan, hogy vannak-e benne kártevők. Erre az egyik legnépszerűbb módszer a hőmérséklet mérése. A legtöbb termény ideális tárolási hőmérséklete 16-22 fok között mozog. Ha ennél magasabb (akár 10-15 fokkal is magasabb) hőmérsékletet mérünk, akkor jó eséllyel kártevőkkel van dolgunk.

A másik megoldás a több helyről történő mintavétel, és annak vizsgálata rostálással. Ha a minták alján mozgást észlelünk, akkor az a kártevők miatt van.

Ha szükség van kártevőirtásra, akkor minden esetben hívjunk szakembert, ilyen pl. a http://www.sabotox.hu/ terménygázosítással foglalkozó cég is. A szakember megvizsgálja a raktár állapotát, a fertőzöttség mértékét, és ennek függvényében javasol megoldási módszert, amit aztán igény esetén el is végez.