A kontaktlencsék veszélyei

A kontaktlencsék veszélyeiA látásjavító megoldások közül a szemüveg a legnépszerűbb az emberek között, köszönhetően a relatívan olcsó költségeinek. Ezt követi a kontaktlencse és a lézeres szemműtét. A kontaktlencse ára általában alacsonyabb, a szemműtét ára magasabb, azonban van még egy dolog, amit érdemes figyelembe venni, ez pedig a biztonság.

Sokan nem tudják, de a kontaktlencsék több veszéllyel, kockázattal járnak, mint a szemműtét. Lássuk, milyen veszélyei vannak a kontaktlencse viselésének.

Fertőzésveszély

Az egyik legnagyobb problémát a fertőzések jelenthetik. A kontaktlencse viselése azzal jár, hogy minden nap egy idegen „eszközt” kell a szemedbe tenni, majd a nap végén kivenni. Amikor a lencse nincs a szemedben, akkor pedig arra kell odafigyelni, hogy a kontaktlencse tisztán legyen tartva, amihez speciális folyadékra és egy tartó eszközre lesz szükséged. A kontaktlencse behelyezése, kivétele kézzel történik, ami előtt alaposan kezet kell mosni. Látható, hogy ezek a folyamatok számos olyan helyzettel járnak, amikor baktérium juthat a szemedbe, ami fertőzéseket okozhat.

A szaruhártya felsértése

A kontaktlencse nem viselhető örökké, szükség van arra minden nap, hogy a szemek „szabadon legyenek”. A kontaktlencse megváltoztatja a szaruhártya alakját, valamint az idegen anyag allergiás reakciót is okozhat. A túl sokáig viselt kontaktlencse pedig nem enged elegendő időt a szem regenerálódására.

Szemszárazság

Gyakori velejárója a kontaktlencsék viselésének a szemszárazság. Általában a kontaktlencse viselés elején, vagy a nem megfelelő méretű lencsék esetén jelentkezik. Gyakran műkönny használatára van szükség, ha el akarod kerülni.